Barbie’nin Tarihi


          Barbie severlerin merakla beklediği ‘Barbie’ filmi sonunda vizyona girdi. Peki, Barbie bebek nasıl ortaya çıktı, bu kadar çok sevilme nedeni ne ve Barbie bebek ile oynamak neden bu kadar eğlenceli? Gelin bu soruların cevaplarına beraber bir göz atalım.

                      Çocukluğumuzun En Güzel Oyuncağı

                      Çocukluğumuzdan kalan anılarımızda büyük role sahip Barbie bebek şimdi de çocuklarımızın oyuncak dolaplarında yer alıyor. Tam adı da Barbara Millicent Roberts olan ve ilk olarak 1959 yılında piyasaya çıkan Barbie, 90’lı yılların çok satan oyuncaklarındandı. Ortaya çıkışı ise 1950’lerin başına denk geliyor. Barbie’nin adına ilham veren Barbara’nın annesi Ruth Handler, kızının ve arkadaşlarının yetişkin kadın bebekleriyle oynamayı normal bebeklerden daha fazla sevdiklerini fark eder. O zamana kadar yetişkin bebekler sadece kartondan yapılıyordu. Bu yüzden de Handler, gerçeğe çok yakın üç boyutlu bir bebek yapmaya karar verir. Konuyu Amerikalı oyuncak şirketi Mattele ileten Handler’ın teklifi, yönetici kurul tarafından ciddiye alınmaz ve reddedilir. Bunun üzerine de Handler, Almanya’ya gider ve orada satılan ‘Lilli’ adlı bebeklerden alır. Ona benzeyen bir bebek yapar, hatta giysilerini tasarlaması için profesyonel bir terzi bile tutar. Bebeği gören Mattel yöneticileri daha fazla direnemezler ve Ruth Handler’ın kızının ismini alan ilk Barbie bebekleri piyasaya sürerler. Böylelikle Barbie Bebek ilk olarak 9 Mart 1959’da New York Oyuncak Fuarı’nda görücüye sunulur.

                                  Yeni Barbie’ler

                                  Barbie bebek piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir başarı elde etti. Barbie bebeklerin dış görünüşleri ise kısa sürede tartışmaya neden olmuştu. Birçok kişi Barbie’nin küçük kızları gerçekçi olmayan güzellik standartlarına özendirdiğini hatta onlara zararlı örnek oluşturabileceğini savunuyordu. Bunun üzerine Mattel, ortalama insan ölçülerine uyan kıvrımlı, minyon ve uzun olmak üzere üç yeni Barbie satışa sundu. Zamanla günümüzdeki Barbie bebekler birçok cilt tonuna da sahip, farklı vücut tiplerinde ve özelliklerde üretilmeye başlandı.

                                              Ken’in Çıkışı

                                              Yıllar içinde Handler, oğlu Ken’in adını alan erkek modeli de piyasaya çıkardı. Ayrıca Barbie bebek her geçen gün yeni bir aksesuarı, seti ya da konsepti ile karşımıza çıkıyor. Bu nedenle çeşit olarak oldukça büyük bir zenginliğe sahip ve popüler kültürün en sevilen parçalarından biri olmayı başarıyor.